Acum este Lun Sep 24, 2018 1:57 am
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
 Fragmente din istoria Ciobanescului Romanesc Carpatin 
Autor Mesaj

Membru din: Vin Noi 07, 2008 11:02 am
Mesaje: 114
Locaţie: Piatra Neamt
Mesaj Fragmente din istoria Ciobanescului Romanesc Carpatin
Iata un subiect care ar putea fi de interes pentru iubitorii acestei rase romanesti.Aici puteti posta fotografii mai vechi, documente , articole stiintifice etc care pot dovedi ca acest caine dainuieste de secole in tara noastra .Totodata aceste marturii din existenta carpatinului, se pot constitui in bibliografie pentru cel care intr-o buna zi va dori sa-si asume responsabilitatea de a scrie istoria adevarata a acestui caine.
Va marturisesc faptul ca mi-a trecut prin minte aceasta ideie dupa ce Albescu Robert, mi-a pus la dispozitie cu mare solicitudine Buletinul Documentar al Asociatiei Chinologice Romane -Anul I nr 4 si dupa ce, cu un oarecare dezgust, citisem pe un site particular administrat de Iclenzan Vasile si Deak Petru tot felul de dezinformari cu privire la aparitia si evolutia carpatinului , caruia mai nou, i s-a gasit si un "parinte".
Documentele d-sta , pot fi insotite de consideratii proprii sau pur si simplu pot fi postate ca atare.Nu este nevoie de urmarirea unei cronologii. Acest topic nu are pretentia unui istoric elaborat.
Va asteptam cu mare interes. Ar fi de dorit sa postati aici chiar cu numele D-stra adevarat. Cine stie, poate intr-o zi un roman animat de dorinta de a face lumina in viata atat de zbuciumata a acestui caine,de atatea ori confiscat ori revendicat de tot felul de aventurieri, va putea sa apeleze la dovezile pe care le scoateti la lumina chiar D-stra.


Sâm Iul 23, 2011 3:51 pm
Profil

Membru din: Sâm Iul 23, 2011 7:25 pm
Mesaje: 2
Mesaj Re: Fragmente din istoria Ciobanescului Romanesc Carpatin
Un episod mai puţin cunoscut din istoria ciobăneştilor româneşti, din toate cele 4 rase, este cel al revenirii lor după câteva decenii în ringul expoziţional. În rândurile de mai jos am să ma refer la Carpatin.
La expoziţia din 24 iunie 1979 pe stadionul Republicii din Bucuresti, când rasele romanesti reintrau in circuitul expozitional, crescătorul Ilie Bogdan aducea 6 exemplare, este adevărat nu toate de culoare sură, dar unele extem de frumoase. Un juriu din care făceau parte printre alţii, arbitrii interbelici Mihai Moşandrei şi Tiberiu Pap au acordat, locul I, cu 48 de puncte câinelui George, originar din Năsăud, aflat în propietatea lui Ilie Bogdan din Jilava.
Imagine
Cu 45 de puncte, Tarzan de Piatra Arsa, aflat în propietatea lui Pintilei Ion, locul III, la egalitate cu masculul Telescan propietatea lui Cioplei Ion din Rucar. Pe Telescan il putem vedea in foto, tinut in lesa de tanarul sau stapan Cioplei Nicolae, care a ocupat si locul al doilea la concursul special ,,Copilul si Cainele"....
Imagine
Câinele din stânga, ţinut în lesă de un adult era tot din Rucar se numea Bondi si va declarat etalon in urma unei expozitii de selectie facuta la Rucar in anii '80. A existat şi un alt mascul în Rucăr numit Bondi II, dar nu am dovezi că ar fi urmaşul câinelui din fotografie. Câinii din Rucăr , Dragosvavele si Leresti au ajuns la expo datorită geologului si crescatorului Laurentiu Popovici.
Iata masculul Tarzan de Piatra Arsa, provenind din masivul Bucegi, la 11 luni în 1977:
Imagine


Crescatorul câinilor care au ocupat locul al doilea cu 46 de puncte, masculul Gruia si femela Lupa, se numea Român Ion din comuna Domaşnea, jud. Caras-Severin si desi crescator de animale, iată ce declara el despre selectie in 1979:
,, - Cum ii alegeti? Dupa culoare, dupa parinti sau altfel?
- Noi ii alegem dupa rasa. Ii lasam apoi sa creasca si care fac treaba mai buna raman la oi, care nu ii dam prin sat sa pazeasca curtea.
- Ziceai ca-i alegeti dupa rasa. Cum stiti ca-s de-o rasa?
- Apoi nu vedeti si dumneavoastra cum seamana asti doi intre ei, pai asta nu-i semn ca-s de-o rasa?


Sâm Iul 23, 2011 9:21 pm
Profil

Membru din: Vin Noi 07, 2008 11:02 am
Mesaje: 114
Locaţie: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fragmente din istoria Ciobanescului Romanesc Carpatin
Extraordinar!
Adica munca ta este extraordinara Laurentiu. Iti marturisesc faptul ca am vazut aseara pe site-ul carpatin.info aceste poze si am ramas cuprins de admiratie si uimire. Eu insumi ,din superficialitate am preluat in bruma de istoric pe care am schitat-o pe site-ul meu, aceasta imensa prostie ca in perioada comunista .......carpatinul ar fi disparut de pe fata pamantului pentru ca nu ar fi placut comunistilor etc etc
Cred ca acest fals a fost lansat cu un scop foarte precis:acela de a decupa din istoria carpatinului o perioada lunga de timp, fapt care ar fi pemis unor falsificatori de istorie sa completeze golurile cu ceeace le-ar fi convenit pentru a se declara ei "parinti" ai acestei minunate rase romanesti.

Ma bucur ca ai revenit cu noi dovezi de istorie traita de poporul roman. Avem datoria sa luptam pana la capat. Stiu ca esti dezgustat de minciuna si scandal. Insa ne este dat sa trecem si prin acestea."Adevarul nu moare" , spunea un batran filosof, mi se pare cel care umbla ziua in amiaza mare cand dogorea Soarele ,cautand cu un felinar aprins, pe plaja...un om.Retii scena aceasta ?
Poate ca multi nu stiu ca si tu te-ai numarat printre cei 6 membri ai "comitetului de constituire " a Carpatin Club Romania si apoi ca toti ceilalti ai plecat...
Ma rog, multumesc fiindca ai raspuns provocarii mele.Te astept de fiecare data cu interes .
Cat priveste fotografiile, iti marturisesc faptul ca Telescan poate cu succes dupa parerea mea sa obtina toate BOB -urile de azi. Un ochi atent si initiat va aprecia linia botului , stopul, linia craniului, osatura , linie superioara, angulatii, etc.Imi place la nebunie acest caine.Nu mi-l dai si mie pentru o monta?


Dum Iul 24, 2011 11:50 am
Profil

Membru din: Vin Noi 07, 2008 11:02 am
Mesaje: 114
Locaţie: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fragmente din istoria Ciobanescului Romanesc Carpatin
Nu cred ca cineva ar putea spune ca acest caine nu este lupoid. Dealtfel carpatinul este lupoid fiindca asa a fost selectionat de ciobani si a fost selectionat asa pentru ca acest tip de caine a facut fata cerintelor muncii la care a fost supus, utilitatea fiind criteriul principal dupa care ciobanii isi alegeau cainii.Asa ca , eu unul nu cred ca vrun "parinte"l-a facut lupoid. Pana si Mosandrei, nu a facut decat sa constate aspectul lupoid al Carpatinului,desi meritele sale sunt imense in ce priveste promovarea inca de pe atunci a acestui "caine national"
Ca sa te rasplatesc pun si eu cateva poze vechi, poate le stii.Eu nu le-am vazut in alta parte:


Dum Iul 24, 2011 11:59 am
Profil

Membru din: Vin Noi 07, 2008 11:02 am
Mesaje: 114
Locaţie: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fragmente din istoria Ciobanescului Romanesc Carpatin
Fotografii extrase din Buletinul Oficial AChR despre care vorbea Robert:
Nu reusesc nicicum sa le incarc. Sa apelam la Marco, e mult mai priceput.


Dum Iul 24, 2011 12:32 pm
Profil

Membru din: Vin Noi 07, 2008 11:02 am
Mesaje: 114
Locaţie: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fragmente din istoria Ciobanescului Romanesc Carpatin
Standardul CRC publicat in 1981 de catre M.A.I.A. ii duce pe foarte multi in eroare si de aceea ei considera ca in toata perioada comunista carpatinul a trait un regres. Este fals si de neadmis aceasta parere. Doua lucruri trebuie precizate in legatura cu aceasta chestiune:
1. Intr-adevar, in 1981 M.A.I.A publica acest standard.Sa nu uitam insa ca la acea data lucrurile erau cat se poate de confuze, pentru ca aparuse Ciobanescul Romanesc de Bucovina, caine care in mod clar are aceleasi origini cu Ciobanescul Romanesc Carpatin. Cu alte cuvine este vorba de o perioada scurta in raport cu istoria generala a carpatinului cand s-a facut confuzie intre cele doua rase
2.Ciobanii romani nu au avut cunostinta de acest standard si nici nu i-a interesat aceasta hartoaga. Ei au pastorit si au continuat sa selecteze carpatinul pentru aptitudinile sale. Sa fim seriosi, nici un activist de partid nu a putut si nu si-a permis sa controleze ce tip de caine folosesc ciobanii in varf de munte. Cu alte cuvinte aceasta activitate de selectie empirica a carpatinului nu a fost si nu putea fi controlata de catre comunisti.Si mai trebuie precizat un lucru:comunistii nu ajunsesera pana acolo. Nu-i interesa acest subiect.Asociatia Chinologica Romana avea libertatea sa impuna reguli, Standarde etc. Numai ca in acest caz, cum spuneam, lucrurile nu erau clarificate si AChR publica acel standard care de fapt caracteriza un alt caine:Bucovineanul.Asadar sa nu o facem pe naivii si sa aruncam gunoiul in ochii comunismului unde nu e cazul sa o facem.


Dum Iul 24, 2011 1:36 pm
Profil

Membru din: Sâm Iul 23, 2011 7:25 pm
Mesaje: 2
Mesaj Re: Fragmente din istoria Ciobanescului Romanesc Carpatin
Fireşte că mă bucur de fiecare dată când cineva citeşte ce am scris, dc. şi este interesant atunci cu atât mai bine.
Aşa că am să supralicitez, pt. că v-a plăcut Teleşcan şi o să redau povestea lui, spusă de stăpân şi de un chinolog în 1979. Dc. este reală şi nu văd de ce ar minţi doi bărbaţi fără niciun interes, este senzaţional, dc. nu este adevărat este o poveste cum spunea poetul:
,,...despre nişte câini puternici şi cuminţi,
care vin deundeva,
dintr-un sat de la părinţi.."

Geologul L. Popovici:
,,De patru ori l-a tăvălit ursul furios pe Danilul Mircii din stâna Roşului în Munţii Dragoslavelor. De patru ori Teleşcan, singurul câine rămas în stână, îşi scoate stăpânul din ghiarele fiarei deslănţuite. Astăzi, scăpat cu zile şi cumplite urme, omul povesteşte cu naturaleţe, ceea ce era să fie un cumplit măcel. Douăzecişinouă de operaţii şi cusături, săptămâni pe patul de spital şi în tot cest timp, Teleşcan, n-a părăsit stâna şi haina stăpânului pierdută, urlând a moarte şi rânjind la negura pădurii de brad cu fiara amuşinând a pradă.
Unde va fi acum acest câine credincios şi viteaz? - veţi întreba.
Să-l căutăm în Cocora, sau poate în Tămăşel, pe Valea Vlaului, în Otic sau la Râiosul Leaotei. O fi la stâna roşului, sau de ce nu, pe acest stadion, unde ne bucură privirea cu ţinuta lui falnică, impunătoare.
.........................................................................................................................................
Ei, aceşti ciobăneşti româneşti neluaţi în seamă, sunt poate singurii din Europa care mai ştiu ce însemană o bătălie cu ursul, noaptea pe zloată şi mai ales cum se face aceasta....
Să-i ocrotim, iar medaliile ce li se cuvin, viâor trebui să aibă spade ca la eroii din prima linie."

Mircea Daniil - cioban din Dragoslavele, jud. Argeş:
,, No, măi fraţilor, pe mine astă-vară m-a mârtecat ursu. Ia, am 29 de răni cusute şi dc. n-aveam câinele cu mine, doi copii rămâneau orfani de tată şi eu nu m-aş mai fi bucurat de lumina zilei. Un câine cu mare curaj în el, care a dat dovadă de dragoste faţă de stăpânul lui. Atâta a hâţuit ursu', până mi-a dat drumu' de am căzut grămadă la pământ. Şi ursu s-a luat după el zbierând, că-i dădea câinele într-una roată şi-l muşca de unde apuca. Când am fost dus la spital, mi-a rămas băţul şi pălăria în mijlocu' pădurii: câinele a stat şi urlat trei zile la locul faptei. Şi nu s-a dus după niciun cioban. Şi la trei zile după aceea, s-au trezit ciobanii cu el în cârdul de oi şi numai urla, da' mă aştepta întruna. Când m-am întors de la spital în munte, la alesul oilor, câinele a pus labele pe cal, că eu eram legat de şa, şi a început să-mi lingă mâinile şi îi curgeau lacrimile de bucurie, ca la om. Ăsta-i câinele meu."


Dum Iul 24, 2011 1:38 pm
Profil

Membru din: Dum Iun 07, 2009 6:41 pm
Mesaje: 30
Mesaj Re: Fragmente din istoria Ciobanescului Romanesc Carpatin
Am sa va arat cateva poze culese de domnul Balan George cu specificatiile de rigoare
Imagine
Aceasta fotografie se regaseste pe coperta Catalogului Expozitiei Canine Republicane organizata in 09.08.1987, de catre regretatul ing. Alexandru Lazarescu, cel care a a tinut si o evidenta a carpatinilor din Jud Neamt in perioada 1970-1990:
Imagine
Aceasta fotografie mi-a fost daruita de Parintele Serafim de la manastirea Sihastria, avand-o de la Preasfintitul Parinte Duhovnic Ionichie Balan mare iubitor de carpatini, care si-a durat ucenicia in M-tii Neamtului alaturi de turmele de oi si de nedespartitii sai carpatini.
Imagine
Imagine
Frumoasa istorie ...


Ultima oară modificat de marco pe Dum Aug 14, 2011 11:26 am, modificat de 2 ori în total.

Dum Iul 24, 2011 3:23 pm
Profil

Membru din: Vin Noi 07, 2008 11:02 am
Mesaje: 114
Locaţie: Piatra Neamt
Mesaj Re: Fragmente din istoria Ciobanescului Romanesc Carpatin
Cea de-a doua fotografie despre care spuneam ca este facuta la Sihastria, dateaza din februarie 1950.Cainele se chema Leu .


Lun Iul 25, 2011 7:46 pm
Profil
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica ataşamente în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Translation/Traducere: phpBB România